Monday, January 31, 2011

Crvena boja

Boja vatre i krvi, crveno je za mnoge narode prva boja, jer je povezano sa principom života. Postoje, kažu teoretičari boje, dve varijante crvene: jedna je noćna, ženska, s privlačnom snagom, a druga je dnevna, muška što se okreće poput Sunca i obasjava.


Ona je tajna, misterija života, boja duše, libida, srca. To je, takođe, boja znanja i saznavanja. Crveno slavi pobedu Erosa.
Ako izuzmemo da se ova boja odnosi na telesnu lepotu, crveno u Irskoj jeste prvenstveno ratnička boja.
Premazivanje ovom bojom deluje lekovito u mnogim predanjima od Rusije pa do Kine, gde crveno prati sve narodne svečanosti. Takođe je boja alhemijskog kamena mudrosti, kamena što nosi znal sunca. Plamenocrvena boja osvaja, pa je često prisutna i na zastavama; u Rimu je bila boja generala i plemstva. 
Na Dalekom istoku crveno evocira toplinu, žestinu i strast. To je i boja krvi, života, lepote i bogatstva.
U Japanu crveno nose isključivo žene. Ona je simbol iskrenosti i sreće. Nekako u svim verovanjima o crvenom, ne vezano za narod odakle potiče simbolika, boja koja jeste život i strast. Za neke je to boja bordela, potisnutih nagona, boja noći,boja koja golica praiskonsku strast. Ali definitivno, boja koju treba umeti nositi.


Od davnina su žene smatrane najsenzualnijima u haljinama baš ove boje, ali malo je koja imala smelosti da je ponese. Upadljiva i vrlo uočljiva, crvena izaziva poglede, budi razne asocijacije i samo je hrabra žena treba nositi. S toga se  treba voditi računa o skladnosti ove boje u kombinovanju sa drugima kako joj se ne bi umanjila snaga i magijsko dejstvo. Naposletku, cilj je harmonija i sklad, elegancija i poruka one koja je nosi lepo kako bi umetnički utisak bio potpun. 
U hromoterapiji, tj. lečenju bojama, crvena se koristi pri rešavanju problema s cirkulacijom i reumatizmom, jer se smatra da podiže nivo adrenalina i telesnu temperaturu. Odevni detalji u ovoj boji naročito se preporučuju za vreme hladnih zimskih meseci, ali i onda kada vam je potrebna dodatna energija. Među skupocenim nakitom, naročito se ističe toplina rubina i crvenih korala.


Ne zaboravite pitati šta vaš muškarac misli o crvenoj haljini ili crvenom donjem vešu... Drage moje, budite crvene, spretne u kombinovanju i hrabre u nošenju.No comments:

Post a Comment