Tuesday, February 1, 2011

Bela boja


Neki ne vole belo. Kažu da je to praznina, smrt, asocijacija na bolničku belinu, zimljivima asocijacija na snežnu belinu...Ali hromatika i simbolika imaju druga stanovišta.
Bela boja je i na početku i na završetku života.  Na Istoku je to boja povratka. Često je smatramo ne-bojom, kao svetom koji je pust i bezbojan, svet iščezavanja. Belo deluje kao apsolutna tišina, kao jedno ništa pre svakog rađanja, pre svakog početka. A gde je početak, tu je i kraj...Boja smrti i danas na Istoku.  U zlokobnom aspektu je boja vampira, krvopije-uslov dnevnog sveta koji se iz njega povukao. Kod Kelta je to sveštenička boja: druidi se oblače u belo. Samo kralj, uz njih, ima još tu privilegiju nošenja belog. 
Ne zaboravimo da baš ta boja ostaje oko glave onih koji su spoznali Boga. 
Prema drevnim običajima, osuđenik nosi belu košulju- košulju pokornosti. I venčanica je bela (deluje malo zlurad komentar posle osuđeničke odoro spominjanje venčanice!), ali to je belina nevinosti.  Zato ovde treba spomenuti da je belo čistota, neutralna i pasivna. To je smisao i hrišćanske beline, zato se deca prema obredima sahranjuju u bele kovčege.
U Africi je belo boja mladih. Njome se mažu da pokažu kako su trenutno izvan društva. 


Neke asocijacije i značenja bele boje deluju nepravedna prema sjaju koji iz nje proizilazi, svetlosti kojom zrači. U garderobi je opšteprimenljiva, pogodna za sparivanje i kombinovanje, ide uz sve druge boje. Zato treba naglasiti njene pozitivne aspekte kako bismo je što bolje nosili. Belo je boja preuzetih odgovornosti, boja krštenja, otkrića, stoga i radovanja. Svojim jakim nijansama zaslepljuje, zato je treba umiriti nekim drugim tonovima. Ona je uvek u modi, večna. Kratka bela haljina može parirati u eleganciji kratkoj crnoj haljini. Ne zaboravimo da je obavezni garderobni element bela kosulja. Beli veš ima istu moć zavodljivosti kao i intezivni crni i vatreni crveni. 

Sa belom se smemo igrati kada su druge boje u pitanju. Ne moramo biti hrabre kao za crvenu, ali i ne znači da se ispod te beline krije devičanska čistota duše. Naposletku, u svakome od nas stanuje i po koji đavolak. Bitno je samo šta želimo poručiti svom okruženju.
No comments:

Post a Comment