Saturday, February 5, 2011

Crna boja
Crno je suprotno belom, može biti smešteno na obe strane hromatske (hromatika-nauka o bojama) lestvice. Prema tome je li zagasita ili sjajna, predstavlja nepostojanje ili skup boja.Boja koja nosi zloslutnost i donju stranu sveta. Vezuje se za smrt. Crnom se izražava tugovanje za mrtvima, kao i belom. Ali u našoj kulturi i našim pravoslavnim običajima crnina se nosi za umrlima. Ovde ne mogu, a da ne iskritikujem predstavnike nadolazećeg trenda sa Zapada i njihove mode, gde je ta boja ona koja predstavlja eleganciju, pa ćemo neretko sresti voditelje obučene u kompletnu crninu (crna košulja i kravata) što u našim običajima predstavlja najdublju žalost, oca za detetom. Ne prihvatam i ne odobravam crnu na mladima osim ako nije „rušnost“. 

Ševalijer tvrdi da je tugovanje u crnini beznadno, kao NIŠTA bez mogućnosti, poput večne tišine, ništavilo bez povratka. U nekim kulturama to je boja kazne, pa i askeze; zato u hrišćanstvu i islamu veru objavljuju tom bojom.
Crno i crveno se često suprotstavljaju: crveno je boja vatre, krvi, života, a crno je teška tama. Ne bih preporučivala ni kombinovanje ove dve boje u garderobi.


Crno se često vezuje za neplodnost. Spoj crnog i belog je hijerogamija, dobija se sivo, što je u hromatici središte, tj. Čovek. 

Crno i Belo na Istoku je Tama i Svetlo, noć i dan, neznanje i znanje (primedba autorke da crno predstavlja neznanje!!!), yanga i yina. U Indiji je Šiva beo, a Višna crn. 


Ustaljena simbolika je predstava o prastvarima, iskonski, drevni haos, smrt i sever. Sa stanovišta psihološke analize znači da nema ni boje ni svetla. Pre svega je ništavilo, noćna tama, zlo, teskoba, tuga.
Ali crno  je i plodna zemlja, neizmerne dubine, ponori  okeana, tama početka. U svim religijama crno je pre stvaranja sveta. Kao boja tuge i pesimizma, patnje i nesreće, susreće se u svakodnevnom govoru: crne ga misli progone, predao se crnim mislima, crni petak....

U lečenju bojama crna ne postoji, jer je teška. Teret obojen belim čini se lakši od istog tog tereta obojenog crnim. 
Demonska, avetna, zlurada ili zlokobna, prihvatljiva je samo ukombinovana pažljivo (dve tamne boje ne idu zajedno), nikako drugačije. Crni nakit je besmrtan, večan, crne salonske cipelice i crne tašne. Tašne bi najbolje bilo da su romantične, originalne, drugačije s obzirom da su tamne i neuočljive. Najlepše ističu liniju ženske noge crne, svilene čarape. Večni odevni predmet je crna koktel haljina, odraz stila i mudrog odabira garderobe. 


Ako ne želite da pokažete svoju pripadnost grupama ovom odevnom bojom, a što jeste čest slučaj, ili pak pokažete loš izbor i odevnu nemarnost, koja pokazuje i ličnu nemarnost, budite vešti s ovom bojom. I oživite je svetlom i veselom bojom kako bi ta crna zasijala u punoj svojoj lepoti!No comments:

Post a Comment