Saturday, February 19, 2011

CRNI LABUDPeporuka za film...

Crni labud ili Black swan je režirao Deren Arnofski, u kome glavnu ulogu igra Natali Portman, a radnja je smeštena u njujorški balet.
Nisam vrsni poznavalac filma, ali ovaj vam film želim da odgledate. 


Svaka devojčica  ima u svom životu fazu kada želi da bude balerina ili im se bar divi. One su tako krhke, tako graciozne, lebde kao perce i odišu nežnošću. Kao takve, potpuno nestvarne, kao vile koje nemaju krila već samo umeće i te divne, predivne haljinice i cipelice, s hodom koji se razlikuje od drugih, to pačije geganje svojstveno samo njihovom svetu, rasplamsava maštu devojčica i želju da budu iste takve.


Čim sam videla najavu za film, znala sam da mi tematika odgovara. Bože, pa, šta u vezi baleta može da ne valja; svet iza scene, misterija. 
Međutim, film je premašio sva moja očekivanja. Psihološka drama zasnovana na udvajanju ličnosti glavne junakinje koja rezultira tragičnim ishodom kulminirajući kroz šizofreno cepanje. 

Glavna junakinja konačno dobija glanu rolu, ali nema snage da odigra zanosnog i zavodljibog Crnog labuda. Za Belog je idealna, ali za Crni nema jačinu. Pod velikim pritiskom na poslu, u životu koji je pun odricanja, živeći s majkom koja je zaštitnički nastrojena, balerina puca i budi u sebi negativnu stranu, svoju drugu ličnost čije postojanje potvrđuje samo trag noktiju na leđima i češanje koga se ne seća.Natali Portman je poznata kao glumica koja nema dublere, sve scene sama radi. Ističe da se dugo spremala za ovaj  film. Živela je baletskim životom mesecima, iznurivala se glađu kako bi imala težinu balerina i uništavala stopala.


Potpuno sam promenila ugao posmatranja, tek sada sam shvatila kako u stvari živi jedna balerina. To je život pun žrtvovanja i uskraćivanja, disciplina i treninzi po osam sati dnevno, balet od jutra do večeri. To su osobe bez društvenog života, jer se za to nema vremena, to je rad koji se samo isplati pojedincima.

Svet borbe za poziciju, borbe sa predrasudama, sa načelima, sa sobom, to je rat koji vodi jedna osoba. Samo je u Crnom labudu ishod rata smrt.

Pogledajte i prosudite sami.

No comments:

Post a Comment