Wednesday, February 9, 2011

Ljubičasto
Ime je dobila po cvetu, ljubičici. Boja sačinjena od crvene i plave, boja, kako kažu ljubitelji transcendentnog, vidovitosti i promišljenog čina. Ja kažem boja umerenosti. Često je smatrana kraljevskom bojom.


 Ovom bojom uspostavljamo ravnotežu između neba i zemlje, lebdenje u međuprostoru, ali takođe i ravnotežu tela, čulnosti i duha, strasti i razuma.
Smatraju je simbolom alhemije. A ne trebamo zaboraviti i njeno magijsko dejstvo i hipnotički uticaj na drugog čoveka. Na simboličkim spomenicima srednjeg veka Isus je odeven u ljubičastu haljinu. Tumači kažu da ta boja haljine predstavlja poistovećivanje Oca i Sina.  Brojna jevanđelja, psaltiri pre renesanse su pisana zlatnim slovima na ljubičastom pergamentu.


Ljubičasto voće preporučuju protiv bolesti koje se javljaju kod starijih osoba, kao što je Alchajmerova bolest, problemi sa srcem i neke vrste karcinoma, tvrde naučnici. Najnovije istraživanje pokazuje da su borovnice, kupine, ribizle i šljive odlično voće koje može zaštiti ljudski organizam od niza bolesti.

Astrolozi kažu da simbolizuje i odaje podsvesnu zelju za dopadanjem. Osobe koje preferiraju ljubicaste tonove vole da koketiraju i da se zabavljaju. Ovo je izuzetno mastovita, delikatna boja. Takodje, ko voli ljubičastu povremeno ima neodoljivu zelju da pobegne iz realnosti u svet snova i fantazija. Oni imaju poseban osecaj za estetsko izražavanje, oko sebe stvaraju harmonicnu atmosferu, druzeljubivost i slogu, mada su skloni da i sami u sve sumnjaju. Ljubicasta boja korespondira sa astroloskim znakom Vage, Riba i Skorpiona.


Ljubičasta je boja mistike, čarobnjaštva, odricanja; simbolizuje  tajnovitost, strpljivost i unutrašnje bogatstvo. U tamnijim tonovima znači žalost, tugu i patnju.

Neki kažu da je ljubičasto i boja poslušnosti, potčinjavanja. U nekim narodima se detetu oko vrata privezuje ljubičasti kamen ne samo radi zdravlja, već i radi poslušnosti. 
U modnom aspektu jedna od elegantnijih i prefinjenijih boja. Međutim, budući da je u pitanju snažna i intenzivna boja, ume da probudi nervozu i negativne asocijacije, ako se ukombinuje sa tamnim bojama. Nikako ne ide sa crnom i tamnim bojama.


Ljubičasti detalji samo mogu zablistati na svetlijim bojama od sebe i tako su jako pogodni za kombinovanje.


Šminkeri preporučuju kako bismo ljubičastu s modnih pista uspešno preneli u svakodnevnu šminku, potrebno je znati nekoliko trikova. Ova boja pristaje svima, pogotovo svetlim ženama i onima koje imaju svetlije boje kose, a u šminki se koristi tako da ističemo ili oči ili usne. Ako odlučite oči uokviriti nekim tonom ljubičaste senke, svakako nanesite dovoljno maskare, koristite providni sjaj za usne  i - štedite na rumenilu. Za hrabrije, uvek postoji intenzivan ruž boje lavande - a u tom slučaju nanosi se mnogo maskare i malo srebrne  ili zlatne senke u ćošku  oka. Ako se ovo proljeće ne mislite zaogrnuti kraljevskom bojom od glave do pete, barem nanesite malo senke ili stavite broš s ametistom.

No comments:

Post a Comment