Friday, February 18, 2011

Narandžasta boja

Boja koja se dobija kombinovanjem žute i crvene, samim tim dosta zrači. Ima 75% svetlog u sebi, to joj doprinosi žuta. 
Podseća na radost, živost, predstavlja ravnotežu duha i tela, psihe i libida. U nekim definicijama nauke o bojama – hromatici – ova boja vrlo lako skrene sa jednog pravca i izgubi harmoničnu uravnoteženost. Tako može postati ili simbol božanske ljubavi ili znak pohote.
Budistički sveštenici nose haljine ove boje što može ukazati na humanu stranu narandžaste, njen primarni status ravnoteže telesnog i duhovnog. Krst od narandžastog baršuna su nosili vitezovi Svetog Krsta. U nekim kulturama verenički veo je te boje i simbol je trajnosti braka, a u drugim pak zemljama je obeležje ratne svetinje. Veo koji nosi Vergilijeva Helena je narandžaste boje. Muze su u Grčkoj predstavljene kao ćerke neba i zemlje i imaju izuztno veliku važnost u apolonskim kultovima i odevene su u ovoj boji.
Hijacint, dragi kamen, boje narandže, smatrao se simbolom vernosti. Ovaj čudni kamen ogromne vrednosti bio je amblem na štitu vrhovnog sveštenika Jerusalima. Vrlo je interesantno da ga nalazimo i na kruni engleskih kraljeva gde simbolizuje kraljevu trezvenost i umerenost. Kada hijacint prođe kroz vatru, gubi svoju boju što mnogi tumače kao osnovno načelo gašenja strasti i savladavanja.
I dan-danas postoje u mnogim zemljama običaji da se mlada ukrasi venčićem narandžastih cvetova ne bi li se savladale njene zemaljske strasti  ( e, sad, koliko ovaj običaj ima uspeha posebno je pitanje).
Pošto je narandžasta meni izuzetno draga i vesela, da ne bih bila potpuno pristrasna, moram da naglasim i njen tamniji aspekt. Može postati simbol nevernosti i bluda, verovatno zbog crvene u sebi. Kaže se da je Dionis nosio narandžasto slaveći bahanalije te ova boja najviše može biti negativna u preterivanju i prepuštanju strastima i telesnim udovoljenjima
( ako je to uopšte greh).


Ne preporučujem narandžastu šminku ako nije scenska, ali u garderobi nadasve potrebna da oživi i uveseli. U zimskim danima narandžasta rolka ili kaputić čine čuda. Ko može odoleti dobroj kombinaciji cipela i tašne u ovoj boji? Predlažem je u nošenju sa mirnijim tonovima i  braon, bež, svetlijeg teksasa, ljubičaste i bele. S drugim bojama oprez!No comments:

Post a Comment