Thursday, February 3, 2011

Obnaženost ženskog telaOd kada su Adam i Eva proterani iz Edemskog vrta, iz raja, prvo saznanje koje su doživeli bio je osećaj stida zbog svoje golotinje. U svojoj golotinji pred Bogom, ne poštujući zabranu branja polodova sa Drveta saznanja, oni bivaju kažnjeni i proterani. Od praiskonskog greha osećaj koji prati obnaženost je stid i potreba prikrivanja.

Danas nije tako. Danas je moderna žena pre gola nego emancipovana. U svim kulturama širom sveta, ljudsko telo se prikriva, ne otkriva. Od pamtiveka su književni umetnici težili da spoznaju žensko telo, ali im poštovanje prema ljubljenoj to nije dozvoljavalo. To im je rasplamsavalo strast, budilo maštu, rađala se čežnja, jedna od najlepših imenica srpskog jezika. Branko Radičević je celu pesmu posvetio samo jednom ženskom članku koji je slučajno blesnuo ispod NJENE duge haljine i njemu doneo večni nemir!!! 
U eri „tanga“ devojaka, gde ženski donji veš „seva“ i pred profesorima u školi i u crkvi, gde devojke „šetaju“ svoje obnažene stomake i kada za to nemaju apsolutno nikakvog povoda i kada tome nije mesto, mladići ne znaju za čežnju. Njihove izabranice su ih uskratile te goruće strasti koja nastaje u osamljenosti i koja NJEGA vuče NJOJ duhom i telom.
Drage moje devojčice, koje toliko žurite da postanete žene, a nemate ni telo za to, ni um za to, budite MU nedostupne svojom skromnošću. Naterajte ga da za vama žudi i uzdiše, da o vama mašta i sneva u stanju „među javom i međ snom“, da čezne... Muškarci vole da razmišljaju o ženskoj obnaženosti kada ona nije transparetna, kada se ništa ne vidi, već samo nagoveštava. Vole da slute o tome šta li je to ispod i kakvo li je, da im to budi radoznalost koja će doneti samo veće interesovanje...Ne krivim devojke, njima je golo servirano kao elegnatno i lepo. Pojam lepog kod mladih danas je vezan za nepristojno i obnaženo. Danas je „doteranost“ u svom vrhuncu ravna erotskom. Svuda samo golotinja, neumesna, teška i prosta. U vremenu primitivizma i prostakluka ne prihvatam da tako mora biti. Ako mlada žena danas, na svim medijima dobije predstavu o obnaženom kao elegantnom, i na jutarnjem programu, kao i na večernjem, i na vestima, kao i u zabavnim emisijama; ako su idoli pevačice plastične estetike i pornografskog sadržaja, ništa ne iznenađuje i ne čudi. Ali, odbijam da odustanem i prihvatim.
Neumesna i neprimerena šminka, napadna u sred dana, u školi i u kući, toalete i izbor garderobe kao za večernji izlazak, previsoke štikle, navode strance da misle da mi propagiramo kulturu noćnih dama, animir žena koje zbog siromašnosti naše zemlje bivaju oterane u prostituciju. Ja bih se zapitala kod ovog podatka. Ako danas majkama i bakama ne smeta da im ćerke i unuke izlaze iz kuće kao aveti i amani, šta uraditi? Podaci da porodica umire, da Srbiji preti bela kuga, da niko neće obaveze, da mlade žene danas retko stupaju u brak, onda nikako ne treba da nas čude... Jer ONA je danas stvorena za provod, ludilo, noćni tip, za sebe, a onda pati zbog NJEGA koji je takvu ne želi... Prevara je trend. Meni je žao današnjih muškaraca, jer im zaista nije lako. Svuda samo blešte dekoltei, sve je dostupno, sve im je dozvoljeno, sve vide, pipnu, znaju...Nema čežnje...


Nije trik zavodljivosti u vešu, boji ili dostupnosti, već naprotiv, u čežnji. Magiju prekrštenih ženskih nogu, čarapica najlonskih koje diskretno zagolicaju maštu, štiklica koje ističu članak, danas će malo ko da doživi i razume. Devojke gube ženstvenost, negiraju sebe, a muškarci gube muževnost.

Zato nas romantika danas iznenadi, oduševi film ili neka Dučićeva pesma, jer to se ne dešava i ne doživljava. Mili moji devojčurci, razmislite malo o sebi i dopustite MU da vas sneva, zove, sluti i oseća, da o vama mašta, čezne i sanja, da vas želi.


No comments:

Post a Comment