Sunday, February 13, 2011

Plava

Od svih boja, plava je najdublja, boja beskraja, boja mora i okeanskih dubina koje su neispitane i neistražene.  Plavo je i najhladnija od svih boja, a u svojoj apsolutnoj vrednosti i najčistija.


Ova boja predmetima olakšava oblike. Pokreti se u plavom gube i nestaju. To je boja ptice sreće, plave ptice, neuhvatljive, ali, opet, one koja je tako blizu. Kada je svetla, plava je put sanjarenja i uhvatićete sebe kako vam odvlači misli. U kretanju plave Kandinski  vidi „udaljavanje od čoveka i kretanje usmereno prema njegovom vlastitom središtu, koje čoveka ipak privlači beskonačnosti i budi u njemu želju za čistoćom“.  Tako razumemo i njeno metafizičko značenja, ali i kliničku upotrebu. Plava okolina smiruje i stišava, ali, za razliku od zelene, ne snaži, jer nudi samo beg bez osvajanja realnosti, beg koji vodi u potištenost. Ozbiljnost plave priziva misao o smrti: zidovi Egipatskih nekropola su obojeni u svetloplavu.  Egipćani su plavu smatrali bojom istine. Istina, smrt i bogovi su simboli nebeskog plavetnila. Grb francuske kraljevske porodice je plav s tri zlatna ljiljanova cveta. 

Osnivač velike mongolske dinastije Džingis Kan rađa se iz veze plavog vuka i divlje košute. Plavi se vuk javlja u više epova, a plavih lavovi i tigrovi ima dosta u tursko-mongolskoj književnosti.
U borbi neba i zemlje plava i bela boja se udružuju protiv crvene i zelene, što dokazuje i hrišćanska ikonografija, posebno u prikazima sv. Đorđa protiv zmaja.
Plava i bela, marinske boje, izražavaju uzlet čovekove duše prema Bogu. U nekim krajevima Poljske devojke se udaju obučene u plavo. 


Metafizički strah postaje plav strah, pa se kaže vidim samo plavo, što znači ne vidim ništa. U nemačkom jziku biti plav znači izgubiti svest od alkohola.
U tibetanskom budizmu ova boja je boja mudrosti, potencijala.


Koje god kulturološko i istorijsko značenje ova boja da ima, istina je da u modnom aspektu jeste jedna od najpoželjnijih boja. Svako u svom garderoberu mora imati nešto u ovoj boji.  Muškarcima je plava košulja kao ženama bela, alfa klasike i prefinjenog stila. Plava kravata je univerzalna i dosta primenljiva, bilo sa tačkicama, bilo sa prugama. Za malo smelije džentlmene, plavi sako.


Za devojke preporučujem plave pantalone koje prate liniju noge, ali malo komotnije padaju, da su malo šire u kroju. Plava teksas suknja je besmrtna. Ponesite vaš beskraj ovom bojom, plovite Azrnom obalom. Lično, najviše volim plavo-belu kombinaciju leti, a zimi bež-plavu. Plava marama u kosi može otvoriti plavooke. Plava senka ide uz sve boje očiju. 


Još jednom da naglasim plavi džins je večan. Samo poslušajte savet: niže devojke, šire nogavice, nikako uske. Ne zaboravite - zvoncare su opet u modi. Više devojke, uže nogavice.

Uživajte u ovoj boji, laka je za uparivanje s drugim bojama, nosite je smelo i vešto

No comments:

Post a Comment