Saturday, March 19, 2011

Prolećni dezenPrvi lepi prolećni dani asociraju na sređivanje ormana. Deblja, vunena, zimska garderoba se sklanja u pozadinu. Sunce. I šta uz sunce? Moj odgovor je: cveće.Cvetni dezeni su apsolutni hit ovog proleća i leta. I jesu živi i predivni, konačno da izađemo iz mrtvila zimske čamotinje i damo mašti na volju. Oni koji ne vole cvetne dezene, neka se priklone prugama u dve boje.Cvet se smatra modelom razvitka pojavnog sveta, modelom razvitka spontane, neizveštačene umetnosti. Vrednost cveta je sažeta u njegovoj prolaznosti, uvenuću, kratkom ciklusu koji daje svu svoju lepotu i zavodljivost samo u jednom trenu. Nosite cveće, drage moje, zavodite svojom lepotom. Raspustite kosu, našminkajte se bez olovaka  i preteranog naglašavanja očiju, samo senke u bojama i obujte cipele u boji. 
Ako se cvetni aražmani svrstavaju u formalne, poluformalne i neformalne stilove, postaje jasno da oni nikada neće biti formalni. Oni opuštaju i lepo je na njima odmarati oči. Ovi dezeni su cirkulisali kroz modu decenijama, tako da svako ima neko parče garderobe u ovom dezenu koji nikada ne može biti demode. Jedino apelujem na sitnije cvetiće i ne preterivanje u ucvetljavanju. Ili samo haljina, ili samo cipele cvetne, ili samočarape, na posletku, i veš, ili pak samo tašna.Nikako sve od jednom ili više cvetova zajedno. 


Cvet je odvajkada imao svoje značanje u većini kultura širom sveta.  Japanska veština aranžiranja cveća, ikebana, sadrži poseban simbolizam. Cvet je u Japanu model razvitka pojavnog sveta.. Kod Kelta cvet je znak za nestalnost, ali ne prevrtljivosti svojstvene ženi, nego nepostojanosti ljudskog bića uopšte prepuštenog propadanju, naročito kratkotrajnosti lepote. Ništa bolje nego cvet ne ukazuje na prolaznost lepote.


U kulturi Maja cvet frndžipane je asocijacija na blud. U asketskoj civilizaciji uređenje cveća u baštama nije bilo samo ukras već i obležje brojnih hijeroglifa i faza u istoriji. Meksička umetnost kroz cveće iskazuje šarenolikost univerzuma. U grčkoj mitologiji Had je buduću kraljicu podzemnog sveta Perzefonu oteo sa Sicilskih livada dok je brala cveće. 


Cvet je često u psihologiji arhetipski oblik duše, tj. duhovno središte.  Njegovo se značenje utvrđuje prema bojama koje govore o psihičkoj težnji: žuto ima solarni simbolizam, crveno simbolizam krvi, plavo sanjarske nestvarnosti.


Alegorijske upotrebe cveća su bezbrojne, ali ostaje cvet kao atribut mladosti, zore, govorništva, vrline i, naravno, proleća...Pa, ponesite svoje proleće, zavedite svojim cvetovima. Oderdite mu boju, značenje i dajte mu lični pečat svojim stilom. Sledeće je pisanje o značenju i simbolici svakog cveta posebno.

2 comments:

 1. Milice draga, divan ti je post o prolećnim dezenima, a prijatno me je iznenadila druga fotografija tašne čiji sam autor. Drago mi je da ti služim kao primer cvetne inspiracije:)
  Lepi pozdrav.
  Kristina AKA Dugmence

  ReplyDelete
 2. Ti si, mila moja, meni uvek inspiracija!
  Hvala ti punoooo.

  ReplyDelete