Thursday, March 24, 2011

Simbolika cvetova


Prolećni trend su cvetovi raznih boja, veličine i izgleda. Da bismo ih s pažnjom birali, moramo znati njihovo značenje.


LJILJAN je simbol čistoće, nedužnosti i devičanstva. U svojoj Mitologiji bilja Angelo de Gubernatis kaže da ljiljan jeste Venerin cvet i prirpisuje se takođe satirima. Francuski kraljevi su baš ovaj cvet uzeli sa simbol procvata svog naroda.

Spajajući u sebi simboliku vode sa mesecom i snovima, ljiljan postaje i cvet intenzivne ljubavi.BOŽUR je u Kini simbol bogatstva i časti, verovatno zbog njegove crvene boje (vidi Crvenu boju na blogu-primedba autora).  U jeziku često dolazi do zamene smisla kada je božur u pitanju: zbog izreke „pocrveneće kao božur“, pogrešno se pripisuje cvetu simbol stida.RUŽA je postala simbol ljubavi, pogotovu davanja čiste ljubavi.  Ruža će stoga zameniti egipatski lotos i grčki narcis. Nisu to lakoumne Katulove ruže, već keltske, trajne i trnovite ruže; zlatne ruže što ih pape daju zaslužnim princezama i cvet što ga na kraju Beatriče pokazuje svom odanom ljubavniku kada on dolazi do poslednjeg kruga Raja – Danteu.
Reč LOTOS potiče iz egipatskog nanoufar, što znači lepotice.  U starom Egiptu tako se nazivao beli lokvanj koji je smatran najlepšim cvetom. Kod Maja je bio simbol obilja i plodnosti, jer je vezan i za vodu i za zamlju, ali uglavno predstavlja mleko žene.SUNCOKRET iskazuje i samim imenom njegovo solarno obeležje koje se vidi i u obliku cveta. U Kini je suncokret hrana besmrtnosti. Mnogi ga doživljavaju kao heliotropa.

ORHIDEJA je cvet koji je u drevnoj Kini služio za isterivanje štetnih uticaja u vreme prolećnih svečanosti. Takođe je simbol oplodnje, ali i duhovnog savršenstva i čistoće.
HRIZANTEMA je znak japanske carske kuće. U Japanu se veruje da baš ovaj cvet potpomaže dugovečnosti. Ovaj cvet znači radost, lepotu i savršenstvo. I u Aziji i u Evropi to je jesenjski cvet, doba smirenja.


PERUNIKA je prolećni cvet koji u Japanu ima ulogu da pročišćuje i zaštićuje. 
Drage moje, obucite svoje cveće prema njegovom značenju i oterajte sve štetne uticaje svojom florom, kako su to u drvenoj Kini radili. 


No comments:

Post a Comment