Saturday, March 5, 2011

Suknja

Suknja je garderobni element koji potpuno izumire. Mišljenja sam da će nestati kako je krenula muškobanizacija ženstvnosti. A mi zaboravljamo, a to inače jako dobro radimo, da je upravo suknja ono što otkriva sve ženske čari i ukazuje na nedostatke. Ispod farmerki noge mogu biti svakve, ali baš svakakve.  Suknja pokazuje sve i nepravedno je izbačena iz ormara savremene  žene.
Suknja ima svoj istorijat. Odevni element koji u početku nije bio namenjen samo ženama, već i muškarcima.  Jedan od najstaijih odevnih predmeta ljudske vrste. Egipatski faraoni su nosili suknje, a  setite se škotskog kilta. Japanski kimono i danas živi, kao i afrički kaftan, a Grci su u tome bili neprevaziđeni.  Savremeni kreator Žan Pol Gotije je prikazao čitavu liniju muških suknji.


U ranijim vekovima dužina suknje je govorila o starosnom dobu i statusu jedne žene,kraću suknju ( ispod kolena) nosile su mlađe devojke.  U srednjem veku žene iz viših društvenih krugova su nosile i po tri metra duge suknje da bi pokazale klasu kojoj pripadaju. Minić ili mini-suknja je svoje početke imao u Kini, gde nalazimo najranije zapise o suknjicama koje su jedva prekrivale stidne delove žene. U 18. i 19. suknje su imale razne dodatke. Gornji deo je bio u obliku korseta, a suknje stegnute u struku (uz pomoć steznika, zlopatila žena samo u cilju što užeg struka) i onda se naglčo šire do poda. U 20. i 21. veku dužine su se smenjivale. 1920-tih godina su bile nešto kraće, potom opet duge u tridesetim godina, pa opet kratke, pa opet duge, da bi 1967. i 1970. bile kraće nego ikada. Erupcija minića. Pošto je to inače s kulturološkog aspekta jako interesantan period u 20. veku, i u modi je, kao fenomenu i odrazu životnih stilova, došlo do bunta i želje rušenja tabua, pa su suknjice bivale što je kraće moguće, čak da se i vidi veš, što je do tada bilo apsolutno nezamislivo.A onda od 1970-tih godina najezda pantalona...

U vremenu kada u našoj zemlji žene imaju svakojake izgovore za sopstvenu nesređenost i  neodevenost, tipa posao kojim se bave im ne dozvoljava da se doteraju, ili za koga to ili čemu to, ili razna druga mizerna opravdanja za odsustvo kreativnosti, suknju treba vratiti na mesto koje joj pripada. Moda ima čitave liste podela suknjica prema obliku i prema materijalima, ali za početak je samo vratimo ma kakvu god. 

Ništa lepše ne prikazuje ženstvenost  od suknje, čari ženskih nogu, zamisle i nezamislive, hod i kretnje koje se tada najbolje vide. Budimo žene, jer to i jesmo, nema svrhe to poricati. 

2 comments:

  1. Nadam se da ce biti jos ovakvih osvrta na zenske odevne predmete. Ovaj je bio fantastican. Miroslav

    ReplyDelete
  2. kako mogu naručiti neku suknju

    ReplyDelete