Wednesday, March 9, 2011

Žuta


Žuta boja je najtoplija, najsjajnija i najvedrija, boja koju je jako teško ugasiti i koja prelazi sve svoje okvire svojom svetlošću. Zlatni su zraci sunca, samo Sunce je žuto, ima li ičega vrednijeg od toga? Žuto-plavo je kontrast kao zeleno-crveno.
Kandinski je davno primetio da ova boja toliko teži svetlosti da tamnožuto gotovo i ne postoji. Zato se ukazuje na duboku, fizičku vezu između žute i bele.
Žuto prenosi mladost, snagu, večnost. Ona je boja bogova. U meksičkim verovanjima zlatnožuto je boja zemljine kore i boja koja se povezuje s prolećem. Ova ista nijansa žute, zlatna, je i Mitrin atribnut u Persiji, kao i Apolonov u Grčkoj.


Zlatnožuto je zbog svojih božanskih ukazatelja, postalo boja kraljeva, careva i vladara, a često, u raznim kulturama, može biti prikriveno i zelenim lovorom kao simbolom ljudske nade. Najpoznatiji simbol hrišćanstva je zlatnožuti krst.
Žuto preovlađuje na zemlji u leto i jesen: to je boja zrelog žita i boja same zemlje kada izgubi svoj zeleni prekrivač. Tada žuto najavljuje starenje, slabost i približavanje smrti. 

U kineskoj simbolici žuto izranja iz crnog kao što zemlja izranja iz prvobitnih voda. Žuto je u Kini carska boja zbog toga što je car u središtu sveta, kao što je sunce u središtu neba. 

Međutim, čim se zaboravi na božansku ljubav, dolazi drugi aspekt ove boje, dolazi sumpor đavolji, zatim asocijacija na oholost, nadutost bića koje se samo sobom puni. Žuto se povezuje sa preljubom kada se kidaju svete bračne veze, koje su slika veza koje je raskinuo Lucifer. 

U pekinškom pozorištu žuta šminka označava okrutnost, a crvena odanost i poštenje. Ambivalentnost žute boje nalazimo i u grčkoj mitologiji. Zlatne su jabuke iz vrta Hesperida koje je Geja dala Zevsu i Heri, ali i jabuka razdora je zlatna, zbog nje i nastaje trojanski rat. Zlatnim jabukama će Hipomenom zaustaviti Atalantu u takmičenju.

U islamu zlatnožuta označava sve mudro i promišljeno, a bledožuta izdaju i razočaranje. Jevreji su u vreme Trećeg Rajha imali ovu boju za svoj simbol.


Višestruka su simbolička tumjačenja ove boje širom sveta, ali činjenica je da je prisutnost svetlog, 75% u odnosu na tamno, ono što joj daje tu vedrinu i lepotu. Mada s tom bojom treba biti oprezan, jer  žuta može jako biti kičasta, kao i narandžasta. Vešto je sparujte sa drugim bojama. Nikako s crnom, to ne, molim vas. Najlošiji  izbor. Ja volim žutu. Žuti su mi zidovi, žuta mi je kuhinja (a tu dosta provodim vremena), trudim se da dam vedrine ovom sivo-crnom životu bojama. Dame, smelo sa žutom, oprez da ne budete jeftine u njoj, kičaste, grandovski orjentisane. Neka ta žuta bude zlatnožuta, božanska na vama.

No comments:

Post a Comment