Wednesday, April 20, 2011

Farmerke


Najraniji poznati prethodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno iz XVI veka. Platno se bojilo u indigo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju.Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Napravljene su za pripadnike đenovljanske mornarice gde su se zahtevala odela za sve vremenske prilike. Džejkob Dejvis je bio krojač koji je zajedno sa Štrausom patentirao farmerice sa bakarnim dugmićima kao pojačanjem. Kasnije farmerice nose ostali radnici, među kojima su i farmeri i traperi.
Od kada je Levi Strauss davne 1853. godine napravio prvi par pantalona od teksasa, one su do današnjeg dana ostale osnov svakog stila oblačenja. Ne postoji ženski ormar bez farmerki niti se to može zamisliti. One su uvek i zauvek. Međutim...


Činjenica je da jako malom broju žena taj džins lepo stoji. Duge noge i vitak struk su najprikladnije za farmerke, čitaj sve je najprikladnije uz takvu građu. Milioni žena imaju problem da nađu model koji im odgovara.


Šezdesetih godina XX veka kod nas je imao farmerice samo ko je imao nekoga u inostranstvu (setite se filma BAL NA VODI). U školama je bilo zabranjeno dolaženje u džinsu. Ali, to je bilo nekada. Danas mladi nose samo džins i ništa više. Devojke nemaju samopoštovanja kada je džins u pitanju, ne stoje im modeli plićih farmerica, ispadaju delovi tela, deluje ružno i neumesno. Moda...Kada su trend uske farmerice, svi ih nose. I one kojima lepo stoje, i one kojima manje lepo stoje. Danas je moderno i da veš viri ili, pak,  donji deo leđa iz farmerica. Meni je to neukus.Uzastopna tema ovoga bloga je bila oprez u izboru stvari za sebe i oprez u odabiru  boja, svest o građi i onome šta želimo poručiti o sebi. I ovoga puta apelujem na svest o tome da ne treba biti moderan po svaku cenu, ne treba biti smešan...Upravo taj džins (uske farmerke pritkoga struka, gola leđa i još štošta, patike i gore neki duksevi s kapuljačom ili bez) su rezultirali da su naši mladi danas kao Kinezi u vreme revolucije – svi isti, uniformisani. Mi nekada pričamo o tome da vratimo uniforme u škole, ali deca su to uradila pre nas.
Zato, vratimo farmerkama njihov sjaj, dajmo im pijedastal koji zaslužuju. Najlepša kombinacija za sve prilike su farmerke i štikle, sako ili košulja. Unesite i farmerke u boji u svoj odevni stil. Pogledajte sebe u ogledalu, pre svega u tom džinsu. Dajte sebi samopoštovanja pre nego izađete na ulicu.  A farmerke neka imaju svoj neprolazni pečat, koji inače imaju, a ne smešnu konotaciju.


1 comment: