Tuesday, April 26, 2011

Garderoba u skladu sa godinama


Veoma je važno imati svest o sebi, ali je jako važno i biti svestan svog izgleda. Nije zanemarljiv podatak i da godine neminovno utiču na sve, pa i na segment odevanja. A odevanje je moć i znanje. Umeće odevanja muči ljude od postanka. Promašaja uvek uma, čak i među najtalentovanijima. Ali, ono što možemo kontrolisati, ne sme biti nepomenuto.

 

Poslovna garedroba je važan segment svake žene i s tim treba biti jako obazriv. Ovde govorim o svim ženama, pa i onima koje se vajkaju da ne rade s ljudima, ili im je posao takav da zahteva kombinezon ili uniformu, ili je posao gde se fizički više aktiviramo. Do posla u jednoj garderobi, a na poslu u drugoj! Ubrzo ćete shvatiti kako vam je život prošao uvek u  istoj garderobi.


Postoji nekoliko stvari koje nikako ne biste trebali da oblačite kada idete na posao. Prvo to je dubok dekolte koji je sasvim zabranjen ukoliko želite da izgledate kao pristojna poslovna žena.Treba biti svestan da  i majice bez leđa, bretele, kratke stvari koje otkrivaju stomak i leđa nisu deo pristojnog poslovnog garderobera. Izbegavajte i providne meterijale.


Starijim damama ne preporučujem obuću koje otkrivaju prste i pete. Valjalo bi u poznijim godinama izbegavati krupne dezene, šare, kocke, cvetove. Naročito ako imate koji kilogram viška, jer će to tada delovati još neprimerenije. Uvek je bolja manja šara.  Vrlo je teško vremešnijim gospođama da se ne „zbabe“ pre vremena, a da opet budu moderne i elegantne. Ne preporučujem ni monotone boje, one koje dodatno umrtvljuju. Žene treba da nose uglavnom suknje  ispod kolena, a ako nemaju baš lepe noge, onda do gležnjeva. Rukavi su imperativ, a dobar izbor su tri četvrt rukavi koji svima lepo stoje. Treba izbegavati upadljive pojaseve, bolje izaberite tanak kaiš koji komotnije stoji uz struk.Neko će reći da ne bih trebala pisati o tome da se moramo obazrivo oblačiti, jer šta to uopšte znači „u skladu s godinama“??? Možda bolje prema datoj prilici. Niko neće u štiklama ići na pijacu.  Ali nije to problem. Nedostatak samosvesti rezultirao je da svašta možemo sresti u svom okruženju.Ni devojke nisu pošteđene svesti o godinama. Vrlo često deluju starije zbog lošeg odabira garderobe za sebe, te poruka koju šalju o sebi može biti nepoželjna. Uticaji medija na život mladih...tema za neku drugu blog priču, ali pod uticajem neukusa kojih nismo, nažalost, pošteđeni ni na jednom televizijskom kanalu, rezultira očajem i jednoličnošću. Imamo dva tabora među devojkama.Prvi, mračniji, izbodeniji, tetoviraniji, s porukom "ja sam tinejdžerka puna besa - ne dirajte me, opasna sam", ili "hoću da budem drugačija", a ne znam kako, pa biram najgori od svih načina ili, jednostavno, što bi psiholozi rekli, nesretno detinjstvo... Nije primereno odevanje ni za školu, niti  za bilo koju drugu ustanovu.


A drugi, pak, tip devojaka, ima jednako transparentnu, takođe negativnu  konotaciju: "Poželi me". Utisak jeftinog, otvorenog, dostupnog, preteranog. Neukus i neumerenost svuda, naročito po pitanju stila. Takođe neprimereno odevanje gotovo svuda. Oprez! Pazite šta želite. Da li je vaša garderoba u skladu sa godinama i onim što vi jeste?  Možda je baš poruka vašeg stila ono što ne valja i pravi problem u životu. Čovek se može menjati...kada vidi da nešto nije dobro.2 comments:

  1. http://bambysvastarija.blogspot.com/

    Cao imenjakinjo,dobrodosla u blogosveru.... puno srecee i lepih tekstova ti zelim

    ReplyDelete
  2. Nisam znala da smo imenjakinje. Hvala na divnim željama.

    ReplyDelete