Tuesday, April 12, 2011

Mini


Mini suknja je modni evergreen, neprolazni trend, deo svačijeg stila. Pošto je i ove sezone hit modnih pista, postavljamo sebi razna pitanja. Neretko komentarišemo devojke u „minićima“, domunđavamo se iza leđa da li to priliči njoj ili ne, da li je dovoljno stara za takvu smelost ili, ne daj Bože, prestara za takve detinjarije!Imamo li noge za mini suknju i da li smo dovoljno stari  za tu dužinu?

Kada je Meri Kvant prva izmislila mini, bila je prva među smelima i hrabrima, izazvala je modnu revoluciju. Moda  prati mini, a ne mini modu.  Danas, kada je Srbija postala javno porno estetizovana, od neprikladno odevenih voditeljki do načisto golih pevaljki, par ženskih nogu u miniću stvara predrasude? Povod za lažnomoralna govorkanja ? Smešno. 

Kažu sa godinama treba skraćivati kosu, a produžavati suknju. Nisam ni od onih koji bi to porekli. Možda baš treba raditi obrnuto. Zašto imam utisak da je postalo nepristojno živeti posle tridesete, a kamo li znati po nešto o modi i još nešto od toga primeniti na sebi? Nošenje „minića“ nije pitanje stila, već estetike. Da biste nosili mini, morate da izgledate savršeno. A mini u pedesetim godinama i nije primeren, ma kako izgledali. Međutim, setih se Tine Tarner, žene koja i u šezdesetim ima izvajane noge i uz njen životni stil i harizmu, mini ide kao imperativ. Dakle, bitno je ko nosi mini.
Mini suknja je stvar ličnog izbora i doživljaja sveta, govori o našim stavovima. Danas na modnim revijama i muškarce viđamo u „minićima“. Priča o dužini suknje u ovom veku, kada je sve oko nas nakaradno i deformisano, je krajnje marginalna.
Neki kreatori se bune, pa kažu da posle dvadeset i pete moramo reći zbogom mini suknji, ali mi živimo u savremenom društvu koje nam forsira ideju mladosti i lepote, tako da danas više ne znate koliko ko ima godina. Meni je to postalo nemoguće odrediti. Ja sam, lično, zagovornik suknje pet prstiju iznad kolena, ali volim da ponesem i mini, sve ređe...i ređe...i možda još samo na plažu.
Tako i treba da bude. Javne institucije, poslovna varijanta, ne mini suknja. Mini samo u slobodno vreme.  Godine? Bitno. Neko ume tu smelost da ponese u dužini suknje i sa osamnaest godina, mada retko, a neko i u pedeset to nosi fenomenalno. Mada, u ovoj našoj zemlji sa jeftinim erotskim ukusom i estetikom, sa devojčurcima koje nakaradno našminkane, preterano namalterisane, deluju kao klovnovi u cirkusu, malo odmerenosti  neće škoditi. Ne moda, i ne po svaku cenu. Ne izgledajmo kao smešne nakaze.Ponesite mini kada i gde mu je mesto.


No comments:

Post a Comment