Tuesday, May 10, 2011

SIVA BOJA


Siva je sačinjena od crne i bele, mešavina svetlosti i tame. U hrišćanskoj simbolici se ova boja smatra bojom mrtvih.  Dodaje joj se mistifikovan ton. To je crna u njoj.Sivo je boja pepela i magle. Posotoji taj segment sive koji se asocijativnim putevima vezuje za setu i tugu, čamotinju i loše, tmurno vreme.  „ Sivo, sumorno nebo... “  Prema Jungu snovi koji se javljaju u nekoj sivkastoj magli  dolaze iz potisnutih slojeva nesvesnog koje valja rasvetliti.
Obično se u genetici boja siva prva primećuje. To je ona siva boja koju zatvorenih očiju vidimo u mraku. Bebe svet prvo vide sivom bojom. Čovek je siv u središtu hromatskog sveta, on je središnja siva među suprotstavljenim bojama, između žute i plave, crvene i zelene, bele i crne.
Orjentacija u svetu boje omogućuje četiri apslolutna tona: četiri temeljna tonaliteta koji se nazivaju apsolutno žuto, apsolutno zeleno, apsolutno plavo i apsolutno crveno.  
Čovekovo se ponašanje u sivom središtu menja u zavisnosti od stanja njegovog karaktera i života. U kružnoj zoni, koja sadrži dvanaest glavnih tonaliteta, on nalazi četiri apsolutna tona i njihove prelaze – sličnost sa Zodijakom. Svako traži sebi najdražu boju u čijem je centru siva.
Siva je boja elegancije i odvažnosti. Mada kod nas, kao i sve, često može biti preupotrebljavana. U muškoj modi najčešća boja je siva. Muškarci u Srbiji kao da ne znaju ni za jedno drugo odelo sem u sivoj  boji. Slično je i sa košuljama i kravatama. Najčešće tu sivu upotpunjavaju crnim tonovima obuće ili košulje, što može biti izuzetno moderno, ali ja ne odobravam. Dva tamna, hladna tona nikako ne idu  i plus  košulja crna koja je simbol žalosti ne može u našoj kulturi biti popularizovana kao na zapadu, gde ima sasvim drugo značenje.
Siva haljina nikada ne može biti promašaj, kao i čarape i tašna u ovoj boji. U ženskoj modi stvari stoje drugačije. Sivi kaputić je besmrtan, marame u ovim tonovima nikada ne izlaze iz klasičnih modnih okvira. Kačketi za devojke od sivog štofa daju notu prefinjenosti vašem stilu. Preporučujem i sivu mini suknju za one koji imaju godina za to i noge za to.Siva može biti i vedra  ako je vešto uklopljena s drugim bojama. Zato je jako poželjna za kombinovanje i igranje u maštovitim varijantama odevanja. Svakako neizbežna boja u vašoj garderobi.
No comments:

Post a Comment