Tuesday, June 7, 2011

Muška moda u Srbiji


Da li će biti maliciozno ako kažem da muške mode u Srbiji skoro i da nema? Medijske ličnosti koje najčešće gledamo su mahom u strogim, svedenim kombinacijama, sivih i crnih tonova. Političari kao da ne znaju za neku drugu boju. Mada imate i varijantu da uz tako tamnih boja odela idu i tamne košulje. Ja bih crnu košulju i kravatu zabranila u našem narodu, jer crno u našoj kulturi i običajima znači žalost za nekim. Oni koji bi da prate te zapadne trendove, neka prate u zemljama Zapada.Kada na ulici sretnete muškarca u odelu, elegantnog i lepo obučenog, pomislite, nažalost, prvo da je homoseksualac, pa tek onda da je možda stranac. Ovo je Balkan. Moda među mlađim naraštajima je svedena na pitbulterijerski izgled, neprirodno napumpanih mišica i naravno tetovaža. Ko nema tetovažu (žig, dangu kojim se stoka žigoše), nije „brat“, deo grupe i čopora, zaboga, nije „in“ i „cool“. Nekada je tetoviranje bilo obeležje robijaša i prostaka kojima je najviši domen u životu bilo JNA.
Ono što bi trebalo i što jeste sastavni deo svake elegancije jesu maniri. Ali, borimo se protiv trenda među mladićima gde su maniri „gej“ i gde alfa-mužjak mora biti izabran prema debljini dosijea u MUP-u ili hektolitraži koju može uneti u sebe. Apelujem na muškarce u Srbiji da rade na sebi, prevashodno svojoj duhovnosti. 
Većina fenomenalnih modnih detalja muške vrhunske elegancije izumire. Pri vrhu liste je kravata, na moje veliko razočarenje, jer taj detalj može uneti živost i svežinu u odevanju i, nažalost, prsluk. Prsluk može biti različitog dezena u odnosu na odelo i to je najbolji izbor što vašem odevanju daje svečanost u skladu s prilikom.  Manžetne su takođe deo prošlosti. Kao zagovornik svega starinskog i vrednog, volela bih i da se ovaj muški detalj vrati na velika vrata i muškarcima koji vode brigu o sebi da još jednu šansu da iskažu svoju maštovitost.Sat je obavezni deo stila. Možda ništa kao sat i, naravno, cipele, ne govore toliko o muškarcu. Izbor sata nije nimalo naivna stvar. Ako su raritetni, kolekcionarski primerci, onda je čovek koji ga nosi zaljubljenik. Ako su moderniji, jeftiniji, glomazni, kopije originala, onda se mladić želi istaći i pokazati, ali je nemaran prema svojim izborima. A ako nosi originale, onda je bogat. Prosto.  I, ne zaboravite, dame vole lepe satove na muškim rukama.Cipele su odraz ličnosti, obuća tačnije. Nemarni muškarci, koji nose najčešće patike, često kažu da vole ležernost, sportski stil. Ali posao nije sport. Povedite računa o ovom modnom detalju, jer pazite o poruci koju šaljete. 
Naposletku, moda nije nužno uslovljena novcem. Prevashodno umenjem, izborom i mudrošću, sposobnošću i voljom da jedan životni vek učinite sebi i vašim damama lepšim. Ovog leta preporučujem parfeme blažih mirisnih nota, sakoe svetlijih tonova i pastel boja. Budite otvoreniji kada su boje u pitanju, jer se boje ne dele na muške i ženske. Vodite računa o godinama, prilici i detaljima. Pogledajte se u ogledalo, imajte svest o sebi i onome što jeste. 

2 comments:

  1. Divno ti je pisanje,samo bih dao zamerku na deo koji se odnosi na velicinu sata:))). Da li to znaci da zene koje nose velike tasne takodje zele da se istaknu??...ili vole da idu na pijacu,pa da stane sto vise kupusa? Naravno da ne, to je modni detalj,a trenutno su u modi veliki satovi.Ja ga nosim,nije kopija,nije preterano ni skup,ne zelim time ni da istaknem sebe, nosim ga jer je lep i lepo mi stoji.:)

    ReplyDelete
  2. Ne govori se o veličini sata, već o glomaznosti. Autorka je mislila da svakoj ruci odgovara sat po svom obliku i kako stoji. Moramo priznati da muškarci sa tanjim delom ruke ne bi trebalo da nose glomazne satove, jer izgledaju kao da nose okove. Još nešto, upoređivati ženske torbe sa muškim satovima?! Kakve to veze ima??!! Milice, genije si!

    ReplyDelete