Sunday, September 11, 2011

Prsten


Veliki je broj značenja prstena. Dovoljno je samo spomenuti venčani, kao i prsten Ribara koji služi kao papirni pečat, a prelama se u trenutku papine smrti. Sva simbolička obeležja prstena nas upućuju na svrhu prstena da obaveže ili priveže. Prsten je znak saveza, zaveta koje polažemo, zajednice i zajedničke sudbine.U Kini je prsten simbol kružnog ciklusa koji je neodređen i bez prekida. Središnji otvor prstena je mesto prolaza nebeskog uticaja.
U hrišćanstvu ovaj mali predmet od izuzetne vrednosti i svog simboličkog značaja upućuje na slobodno prihvaćenu versku privrženost. Dovodi se u vezu sa vremenom i kosmosom. Prvi hrišćani su po uzoru na pagane nosili prstenje. Vitezovima je bilo dopušteno nošenje zlatnog prstena. Kod sveštenika prsten sugeriše na njihovo mističko venčanje s Bogom.Sasvim je sigurno da prsten ima magičnu moć. Kroz njegov oblik bismo mogli reći da predstavlja pojas koji je zaštitnik mesta što čuva tajnu ili blago, u širem smislu te reči. Imati prsten znači otvoriti vrata, ući u raj. Staviti prsten sebi ili ga dati drugome na prst znači nameniti sebe ili prihvatiti dar drugoga kao isključivo ili uzajamno blago.


U više irskih legendi on je sredstvo prepoznavanja. Po predanju, Solomon je mudrost dugovao prstenu. Arapi pričaju da je pečatom svoga prstena obeležio sve demone i učinio ih svojim robovima.

Prema grčkim legendama, Prometej je morao da nosi gvozdeni prsten, na kome je bio urezan komadić kamena u znak sećanja na kavkasku stenu i opomenu na svoju pokornost Zevsu. Tu je i Polikratov prsten koji predstavlja usud koje ga se čovek ne može osloboditi. Gigov prsten koji čini nosioca nevedljivim.


Najuobičajenije značenje prstena je bračna veza ili zajednica. To je materijalizacija duhovne i telesne spojenosti dvoje u jedan krug, u kome nema kraja, već samo večan kružni tok. Veza jednom napravljena nikada se ne može raskinuti.Ma šta bilo značenje prstena i ma kakva bila njegova simbolika, činjenica je da je prsten jedan od omiljenih delova nakita i da je postao modni detalj koji je od izuzetnog značaja i važnosti za ženu koja ga nosi. Prsten bi valjalo da je u boji garderobe koja dominira na vama i trebalo bi ga često menjati.  Poludrago i drago kamenje ima svoje značenje i uticaj na zdravlje te bi to trebalo posebno proučiti. 
No comments:

Post a Comment