Friday, September 30, 2011

Umerenost

Moda je fenomen koji nas može vrlo lako poneti u mašti, rasplamsati naše ideje i vrlo često značiti PRETERIVANJE svake vrste. U odevanju i šminkanju, koji su sastavni deo svakodnevice svake žene, biti suzdržan i odmeren je umeće. Pogotovu danas. To je deo ličnog stila.
Nemoguće da niste bili nekad zluradi i maliciozni u komentarima za neku osobu nalik kreaturi koji je prošla pored vas. Takve se stvari prosto primećuju, jer upadaju u oči, štrče i njihova osnovna suština jeste da budu uočljivi. Možda bi se ovim tekstom mogli objediniti svi ostali na mom blogu, jer je osnovna poruka svih bila apel na ličnu svest po pitanju izbora i stila, ali sve više bivam isprovocirana za ovakvu vrstu teksta.


Danas je u Srbiji pojam „našminkana“ zaista postao ekvivalentan pojmu „okrečena“. Krejon je postao zaštitni znak lica, ali ni u Egiptu se nisu toliko crtali oko očiju. Crnilom se izgubi boja oka i podočnjacima, koje je inače potrebno sakriti, daje se još jači izraz. Tako se samo oči prikriju, ne vide se, a istakne se neveštost.


Postoji razlika između dnevne šminke i večernje, kao između dnevne i večernje toalete. Večernja je jača u tonovima, smelija u bojama i potezima, štikle su više, materijali svečaniji, sjajniji, a dnevna varijanta je umerena, smirena i blaga, gotovo prirodna. Ukoliko niste sigurni, šminkanje u toku dana je najbolje učiniti takvim kao da ga i nema, prikriti nedostatke, a istaći samo pojedene delove: usne i blago trepavice. Posledica nemanja odevne kulture dovela je do toga da nam mlade devojke idu kao cirkuske izvođačice u sred bela dana, na štiklama od 15cm i sa šminkom za šou i kabare nastup.
Mediji. Svest da je lepo jednako golo, obnaženo. Mada ne mogu samo kriviti medije i to je izgovor za ličnu nekulturu i primitivizam. Radite na sebi! Pojam seksipila, koji inače ima u modi najpozitivniju moguću konotaciju i izrazito je važan segment, kod nas je izjednačen sa pornografijom i to jeftinih časopisa. Nama su voditeljke info-emisija u potpuno neprimereno kratkim suknjama, sevaju butine, te niko ni ne sluša vesti (možda je u tome i poenta!)

Umerenost u isticanju svoje senzualnosti i erotičnosti. Muškarci vole da ih nešto intrigira, golica maštu. Izazovniji je nagoveštaj nečijeg tela, nego samo obnaženo telo. To je pitanje neukusa i daje neki bljutav utisak. Sve u skladu sa mestom, vremenom i godinama. Poslednji segment GODINE posebno ističem. Nije prikladno da žena u  pedeset svojih godina nosi mini. Možda je potez očajnika, ali nije za poslovnu varijantu, nikako u tim godinama. Potpuno neprimereno kao i kad izrazito mlada devojka svojim odavanjem daje lažnu poruku o svojoj starosti.
U Srbiji je plastičnost, rad na površini, na spoljašnosti od izrazite važnosti. To je kultura 21. veka. Nikako je ne opravdavam i odobravam. Ne može sav životni impuls, sva ljudska suština biti „ja sam mlad i lep“! Previše brige o svojoj ljušturi dovelo je do toga da unutrašnjost opustoši i zabrinjavajuće prazno deluje. Našim devojkama porodica kao kult nije na prvom mestu, već provod. Odnos prema obavezama je devalviran, te se to odrazilo i na poruku koju daju svojim odevanjem. Želim zabavu, sad, ovoga momenta, u sred dana, a za sutra me briga.
Svedenost je uvek bila na snazi. Kod nas je to malo iščašeno, kao i sve, ali voditeljke inostranih televizijskih kanala, npr. Rai uno, mogu vam biti smernica. Sve što nosite neka ne nosi vas. Osmeh, ličnost koju imate je najveće blago, najlepši nakit. Sve što imate na sebi priča jako puno o vama, to se primećuje, to  ste vi, vaša ličnost. Pitanje je samo koliko ste svesni toga.


No comments:

Post a Comment