Monday, November 28, 2011

Krzno


Postoji neka magijska veza između ljudi i krzna. Od davnina čovek se na taj način grejao u hladnim i dugim zimskim danima. Pored toplote koju čuva krzno, njegova najcenjenija karakteristika je funkcionalnost i dugovečnost.
Vrednost kože ne počiva samo u njoj kao materijalu, već i u načinu njene obrade koja zahteva umeće i poseban trud.
Još od starijeg kamenog doba datira ovaj odevni predmet. Prvobitna mu je funkcija bila da ugreje, ali zbog načina izrade, vrlo brzo će ovaj odevni predmet prerasti u statusni simbol.

Kroz istoriju je nošenje krzna značilo pripadnost visokim staleškim slojevima. Samo plemstvo je imalo tu privilegiju, a savremeno društvo zadržava te stavove te je krzno danas sastavni deo luksuza.Prvobitno se koristilo krzno medveda i ovce kao odevni predmet i izolacija tela u zimskom periodu, a vrlo brzo se i obuća počela oblagati krznom kao što bolja zaštita stopala. Grci i Rimljani su potpuno izbacili upotrebu krzna zbog klimatskih uslova u kojima su živeli, ali narodi severnijih delova planete ga koriste čini se od uvek.
U devetnaestom veku dolazi do preokreta u shvatanju krzna kao odevnog predmeta rezervisanog za viši stalež. Najcenjenije krzno postaje od činčile. U dvadesetom veku ekspanzijom modne industrije kreatori sve manje koriste prirodno krzno i u mogućnosti su da proizvedu veštačka krzna istovetna prirodnima.
Bilo kako bilo, krzno je omiljeno, ne samo među ženama. Prijatno je za nošenje, mazi vas dok ga nosite, nežno je i pufnasto, a nadasve toplo. Neizostavni modni element svakog ormara. Samo morate voditi računa uz šta ga nosite i u kojim prilikama. Krzno ne ide na patike, kao ni kaputi, što sve češće viđamo kod nas na  ulicama kao modni promašaj. Krzno je plemenito i tako ga treba i nositi.

No comments:

Post a Comment