Tuesday, December 27, 2011

Soliranje kao životni moto

Brz život je moderan život. Svuda oko nas "neimanje" vremena. Izgovori za nezainteresovanost, za neviđanje i asocijalnost. Bolest savremenog doba je brzina koja je rezultirala velikim brojem "samaca" i "samica".Javlja se poseban trend u poslednje vreme u življenju, a to je "soliranje". Svuda oko nas se to propagira kao dobar princip, kao popularan i prihvatljiv. Zato mlade devojke vole da su same i da se hvale činjenicom da im niko ne treba. Možda su to prepisale od mladića, ni tu ništa nije povoljnija situacija.
Ljudi se otuđuju jedni od drugih, od sebe samih, od svoje socijalne strane ličnosti. Sami kroz grad, sa svojim slušalicama, bez zvukova, bez učestvovanja u svetu. Predajemo se tehnici na dar potpuno, nosimo telefone, živimo u virtuelnom svetu, imamo virtuelne, nepostojeće prijatelje, ljubavnike, život u računaru...Soliram i kuliram i to je moj izbor, pa šta mi ko može?! Ua porodica, ua domaćice, majke i supruge. Bravo sebičnost i narcisoidnost. Moderna, poslovna žena ne sme da ima porodicu, jer je to koči. Porodica nam umire, nestaje. Nema Božića, nedeljnih ručkova, porodičnih albuma, odlazaka kod bake i deke...To je sada totalno OUT.


Malo je reći da zabrinjava ovakav trend ili stav, nazovimo kako god želimo ovu pojavu, ali to je već kulturološki fenomen. Nema parova, domova, dece, jer niko ne trpi više obaveze i niko ne želi da se malo pomuči oko nekog odnosa, već sve mora biti glatko, "opušteno" i bez ikakvih problema...Zato više nema brakova, nema odlazaka s postojećim prijateljima u prirodu, provod i nema druženja.


Gubimo na svojoj suštini i biti, gubimo na onome suštinskom značenju reči žena. Žena je Majka i Supruga i može biti moderna i poslovna i pored toga, to joj je sve samo plus. Ona je stub i oslonac Porodici i svom ognjištu. Kao takva ona je oslonac i samoj sebi. 


No comments:

Post a Comment