Monday, February 21, 2011

PREOBRAŽAJ-KAFKA


Preporuka za čitanje...Nous ne classerons pas Kafka inclassable (Ne svrstavajmo neuvrstivog Kafku)

Kafkina pripovetka "Preobražaj" počinje potpudno apsurdnom situacijom - trgovački putnik, Gregor Samsa, probudivši se, shvata da se pretvorio u ogromnu bubu. Oseća se čudno, nelagodno mu je jer ne vlada u potpunosti svojim pokretima. Osim toga, jedino što ga muči je činjenica da nije otišao na posao i da će mu na tome biti zamereno.Kafka u ovom delu prikazuje otuđenost Gregora. On je čovek, ali sasvim je drukčiji, različit i stoga ga niko ne voli, cela porodica ga mrzi i želi ga se rešiti tako da bi ih što manje osramotio. Jedino se sestra brine za njega. Uprkos  svemu,  Gregor je usamljen jer je sav njegov svet mala soba iz koje ne sme izaći. Jako se bojao oca  zato što je ovaj bio u stanju da učini sve samo da bi ga se rešio. To se i dogodilo, on je bio krivac za njegovu smrt kad ga je pogodio jabukom u leđa. Mama ga je volela, ali ga nije želela videti. 

Izgled Kafkinog sveta izgleda pomeren, ali to je zato jer ovaj pisac prividno normalan izgled našeg sveta pokazuje kao sulud ne bismo li mi shvatili njegovu besmislenost. On je oštar kritičar svoga vremena, a u ovoj pripoveci ta oštrina je britka i jaka, potkrepljena cinizmom i crnim humorom.

Kada glavni junak pripovetke prihvata činjenicu da je insekt, buba, tog momenta počinje nejgov kraj. Žrtva koju je činio za porodicu biva uzaludna, a licemerni i lažni međuljudski odnosi daju svevremeni pečat ovom delu. Za Kafku postoji samo uslovljeno vezani junak i svet u kome on ne živi i kome ne pripada. Za Kafku je svet predmet straha i težnje i ne libi se da ga iskrivi u cilju prodiranja do naše svesti.Za sve one koji vole intelektualno čitanje, za one koji se ne plaše da istražuju sebe, jer to se Kafkinom literaturom postiže, za one koji znaju da Kafku ne treba povezivati s biografskim tiumačenjima već samo kao svedokom čovekove nesigurnosti i otuđenosti u svetu, ništa bolje nema nego ova pripovetka koja će vas uzdrmati do te mere da sagledate ogoljenost ljudske egzistencije.
2 comments: