Monday, May 23, 2011

Mobilni – Beogradsko dramsko pozorište


Predstava „Mobilni” Sergija Belbela u režiji Katarine Vražalić u kojoj glavne uloge tumače Neda Arnerić, Jelisaveta Orašanin, Elizabeta Đorevska i Miki Damjanović je svojim podnaslovom – svet digitalnog telefona – dovoljno satirično ukazala na osnovno sredstvo komunikacije danas u vremenu kada se stvarni kontakt  („oči u oči“) gubi.  Ovo četvoro glumaca predstavljaju svet današnjeg savremenog čoveka koji je u potrazu za bliskošću unapred suočen sa propašću.


Belbel nam ogoljuje na ciničan način komunikaciju u kojoj je centar mobilni telefon. Četiri različita životna puta spajaju se jednim nesrećnim slučajem i bivaju povezana savremenom tehnologijom. Snimanje videa, poruka, razgovora u vreme kada se dešava nesreća, pokazuje na ljudsku potrebu za prijatelje u nevolji, a to je, nažalost, mobilni. Danas se čovek jedini s njim druži. 



Ma koliko junaci ove drame bili prestravljeni samoćom i ma koliko jaka njihova želja bila za dopadanjem i pripadanjem, ipak su uplašeni i od neposrednog ljudskog kontakta, jer se u njemu ne snalaze. Fenomenalna ekipa na novoj, Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta u kojoj smo tik sa glumcima na pozornici, skokovi emocionalni u kojima prepoznajemo anksioznost savremenog doba i sebe same, nateraju nas da shvatimo da smo deo te priče ma koliko to sebi ne želimo da priznamo.



Danas je mobilni i modni detalj i deo kulture. Sedimo u kafiću i ne pričamo već "jurimo" Wi-Fi, ćutimo i kuckamo. Bolest današnjice otuđenje i samoća. Verni prijatelj tog soliranja je mobilni uređaj u kome imamo sve, sve potrebne i nepotrebne podatke, sve slike ljudi koje ne poznajemo, sva prijateljstva koja su fiktivna i sva društva koja ne postoje...Dok u stvarnom svetu kuckamo...


Đaci zadovoljni, kažu najbolja predstava do sada, naravno tek koliko su oni sebe u tome prepoznali posebno je pitanje, mada smeh i slobodniji scenski govor uvek se dopadne mlađoj publici. Velika brojnost u ovoj poseti pozorištu i izuzetni utisci svih nas koji smo je gledali.
Moje tople preporuke.




No comments:

Post a Comment