Sunday, July 25, 2021

Жене које трче са вуковима - Клариса Пинкола Естес

 


    Одмах ме је привукао наслов, али и поднаслов - Митови и приче о архетипу дивље жене. Архетип? Праслика, праузор. Још када је потписано именом америчке јунговске психоаналитичарке, специјалисте за пострауматска стања,  наравно да избор није могао бити промашај.

    Књига нас враћа на почетак, у природу и то на специфичан начин, кроз интернационалне приче и културе. Али, кренимо од наслова... За наслов је, како каже сама ауторка, заслужно њено проучавање биологије дивљег света, посебно вукова. "Здрави вукове и здраве жене деле извесне психичке карактеристике: проницљиву осетљивост, разигран дух и појачану способност за приврженост. Вукови и жене су по природи радознали, склони повезивању и поседују велику издржљивост и снагу. Дубоко су интуитивни, испољавају снажну бригу према младима, својим партнерима и чопору".

    Бајке, митови и приче нам помажу да боље разумемо свет око себе и помажу нам да боље видимо.У неким културама које су остале у свом контакту са природом ићи бос значи видети. Обувањем губим на свом сагледавању (орган вида је у стопалима!). Дивља жена има више имена, она је огромна. На шпанском је Rio Abajo Rio, река испод реке, La Mujer Grande, велика жена; Luz del abtsmo, светло из амбиса; La Loba, вучица; La Huesera, Скелет-жена.

    На мађарском је зову Erddben, она из шуме и Rozsomdk, ждеравац. На језику Навахо Индијанаца она је Naashjeii Asdzaa, жена паук која тка судбину људи, животиња, биљака и стена. у Гватемали је Humana del Niebla, биће из магле, жена која живи заувек. На јапанском је она Amaterasu Omikami, numina, која доноси све светло и сву свест. На Тибету је зову Dakini, разиграна сила која код жена доводи до јасновидости.

    

    

    Здравље жена регулише баш ова дивља жена, јер је она прототип жене, она је извор женствености. Она је инстикт, основа, интуиција, одано срце. Она је осећање и идеја, извор, светло, ноћ, мрак и зора. Она грми након неправде. Она је стваралац. Читањем књиге открићете где ова жена живи, сазнаћете о себи и о свету који вас окружује. Ауторка нас кроз приче, бајке о Плавобрадом, Василиси Мудрој, Манавију, Скелет-жени, Ружном пачету и другим, подучава како да повратимо своју изгубљену интуицију, како да прогледамо и спасемо своју душу.




    Надам се да ћу вас овом препоруком за читање привући једном изузетно квалитетном штиву које вам може омогућити спознају и уживање на путу сазнања кроз грешке које сви правимо на путу свог саморазвоја, на замке које не видимо, па у њих упадамо, или добровољно пристајемо да будемо ухваћени. Свакако да је књига изузетан пут у своју унутрашњост. Зароните!

No comments:

Post a Comment