Sunday, August 15, 2021

Препорука за читање: Сапутници – Исидора Секулић

 



            Ако пођемо од оног Скерлићевог становишта да је толико писање о себи заморно и да нико на свету није толико занимљив да на седамнаест страна пише о својој главобољи, ипак је осетиo да је Исидора Секулић чиста интелектуалка, да је књишки писац и да на диван начин представља оно што се зове посредна литература.

                Жена писац у свету за који се сматра да је мушки терен. Довољно за жељу да мора бити не добра, него маестрална. У књизи Сапутници која је штампана 1913. године налази се шеснаест прича. Рекла бих да је књига и данас актуелна и савремена, јер се бави осећањем несигурности, тако специфичним за данашњи сензибилитет модерног човека. У овој књизи откривано Исидору Секулић као изврсног посматрача.

            „У овом шупљикавом и смежураном дворцу бујала је нека лака, мека и тиха фантазија, и док су друга деца напољу грајала и целог лета трчала од тарабе до тарабе за једним лептиром, мала бледа девојчица сањала је у бурету своју робинзонијаду“. (Буре)

                Приче у овој књизи су одраз љубљења живота, али, парадоксално, много се размишља и о смрти. Пролазност је феномен којим се Исидора дуго бавила, а према мишљењу Светлане Велмар Јанковић то ју је изједначило са енглеском књижевницом Вирџинијом Вулф.

            „Нешто је пропуштено у животу, и чудна нека веза има између те несреће и моје главобоље. Без важности, смисла и светлости ваља се живот, пуст и спор, и сви смо ми у њему болесни, несносни и досадни...“ (Главобоља)

            Догађаји, уколико их има, су у овој књизи приповедака споредни. Исидора се од њих лирски удаљава, дивагира, и претаче све у исповест осетљиве душе. Осећа се доза песимизма у овим редовима, али је то песимизам уметника који је имао свој сан и у својој последњој разочараности љуби живот. У оку књижевнице све је лепота: и буре, и паук, фигура шаха, пас, кристал и све има свој загонетни живот и улогу у нашим животима, све је повезано. Зато могу рећи да је ово проза која изражава најкомплексније нијансе и утиске, вредности, боје, музику кроз коју је дата једна индивидуалност на један фин и суптилан начин (избећи ћу термин „женски“), проза уметника која мирише на тинту и хартију, а која је саткана од милиона стаклића, мисли, реминисценција.

            „Самоћа је као и умирање. Трну делови душе и сужава се живот човечији. Смрт је апсолутна самоћа, јер човек тек онда умире кад прекине све везе тела, срца и ума“. (Самоћа)




            Довођен је у питање и сам наслов дела, јер кроз књигу не иде нико други до сама ауторка, али са својим питањима и својом мишљу уноси све предмете и сав свет око себе у дело. Интересантно је да је велики Јован Дучић осетио колико истине има у уводном делу књиге где се пише о женама у књижевности и женама уопште и да је вешто осетио да ово није женско дело. Сапутници су плод самоће. Баш је овај доживљај као фантом пратио Исидору цео живот. Она има потребу да све размрска у најситније делове, да све развије у хиљаду нијанси, све изанализира.

            „О, човек се, живећи, веома умори!“ (Умор)

            Рећи ће Дучић да је Исидора одабрала један књижевни род поетских козерија, јер у свакој причи има по једна централна идеја, али ће приметити и да је у време када су друге жене једва знале да читају, она писала како су писале само две – три жене европске књижевности.

            „Без воље сам, без циља и без одлуке, јер осећам да читав живот нема чврстог темеља. Без радости ми клизи мисао с предмета на предмет, с доживљаја на доживљај, и нигде не налази привлачности ни смисла да се задржи. Ко сме рећи да је миран на стази по којој ходи, и да је поносит и храбар на делу које чини?“ (Литургија)

            Читањем Сапутника оплемењујемо себе у најдубљем смислу те речи, отрежњујемо се за свет око себе и природу, за повезаност свих ствари и њихову уравнотеженост, на мисаоност и духовност. Зато мислим да је сада изузетно добра за читање и да постоје на свету они који држе пажњу када на седамнаест страна пишу о својој главобољи. То, наравно, нису обични људи, већ посебни. Посебна жена – Исидора Секулић.

            „Круг је одвратни симбол ропства и комике. Бити круг и бити у кругу значи бити баналан и смешан, бити увек код куће и бити увек при себи“. (Круг)

No comments:

Post a Comment